Poprzednią część możecie pooglądać tutaj http://www.storczykarze.pl/forum/viewto ... f=10&t=583" onclick="window.open(this.href);return false;
Jakiś czas temu założyłem swoje pierwsze prawdziwe orchidarium, poprzednie były totalnymi niewypałami, ale to z powodu wielu braków w podstawowym wyposażeniu. Na dzień dzisiejszy mam 2 zbiorniki, jeden który służy w celach praktycznych jak i ozdobnych, drugi służy głównie w celach praktycznych.
Po kilku zmianach wyglądają tak
pierwsze

drugie

Cały czas się w nich coś zmienia, głównie dochodzą nowe rośliny na podkładkach m.in takie:
przez wszystkich uwielbiany Scaphosepalum rapax, czyli tak zwany Byk, pojawił się u mnie dzięki uprzejmości Ignacego

Kolejną rośliną którą również dostałem to Bulbophyllum tingabarinum

Paphinia neudeckeri, tą roślinę dostałem od Kasi ( Actus) której pięknie dziękuję

Podczas odwiedzin Państwa Garbuzów dostałem m.in Bulbophyllum sikkimense, które pięknie się zaaklimatyzowało u mnie

Bulbophyllum curtisii też pochodzi z ich wspaniałej kolekcji, niestety potrzebowało więcej czasu żeby się zadomowić

Niedawno Pani Ilona Ikwanty wyprzedawała swoją kolekcję na allegro, po długich przemyśleniach skusiłem się na 2 rośliny
Phalaenopsis lobbii

Macroclinium manabinum

Na zdjęciach rośliny wyglądały na mniejsze, tak więc moja radość była podwójna jak zobaczyłem jakie kolosy do mnie przyjechały
A teraz już tylko moje rośliny, mix siewek Phalaenopsis

Planuję założenie większego zbiornika z równoczesną likwidacją pierwszego ( chyba że uda mi się znaleźć dla niego odpowiednie miejsce). Orchidarium miałoby być wymiarów 140x70x40, czyli całkiem inne niż dotychczasowe. Czemu chcę zbiornik wysoki i wąski zamiast niskiego i długiego? Z prostej przyczyny, mam zamiar przenieść na podkładki Gongory które niezbyt dobrze radzą sobie w warunkach parapetowych rosnąć w doniczkach/koszykach, a jako że rośliny też mają zwisające pędy gablota musi być wysoka.