Storczyki - moja druga miłość cz. 3
- tom_mix
- VIP
- Status: Aktywny
Storczyki - moja druga miłość cz. 3
Tym razem kolejną część mojego wątku zaczynam bez ociągania się i mam nadzieję że kolejne posty też będą wstawiane na bieżąco, mam również nadzieję że w razie potrzeby użyjecie krzesełka albo młoteczka w celach motywacyjnych
Poprzednią część możecie pooglądać tutaj http://www.storczykarze.pl/forum/viewto ... f=10&t=583" onclick="window.open(this.href);return false;
Jakiś czas temu założyłem swoje pierwsze prawdziwe orchidarium, poprzednie były totalnymi niewypałami, ale to z powodu wielu braków w podstawowym wyposażeniu. Na dzień dzisiejszy mam 2 zbiorniki, jeden który służy w celach praktycznych jak i ozdobnych, drugi służy głównie w celach praktycznych.
Po kilku zmianach wyglądają tak
pierwsze
drugie
Cały czas się w nich coś zmienia, głównie dochodzą nowe rośliny na podkładkach m.in takie:
przez wszystkich uwielbiany Scaphosepalum rapax, czyli tak zwany Byk, pojawił się u mnie dzięki uprzejmości Ignacego
Kolejną rośliną którą również dostałem to Bulbophyllum tingabarinum
Paphinia neudeckeri, tą roślinę dostałem od Kasi ( Actus) której pięknie dziękuję była bardzo wysoko na liście moich storczykowych marzeń
Podczas odwiedzin Państwa Garbuzów dostałem m.in Bulbophyllum sikkimense, które pięknie się zaaklimatyzowało u mnie
Bulbophyllum curtisii też pochodzi z ich wspaniałej kolekcji, niestety potrzebowało więcej czasu żeby się zadomowić
Niedawno Pani Ilona Ikwanty wyprzedawała swoją kolekcję na allegro, po długich przemyśleniach skusiłem się na 2 rośliny
Phalaenopsis lobbii
Macroclinium manabinum
Na zdjęciach rośliny wyglądały na mniejsze, tak więc moja radość była podwójna jak zobaczyłem jakie kolosy do mnie przyjechały
A teraz już tylko moje rośliny, mix siewek Phalaenopsis
Planuję założenie większego zbiornika z równoczesną likwidacją pierwszego ( chyba że uda mi się znaleźć dla niego odpowiednie miejsce). Orchidarium miałoby być wymiarów 140x70x40, czyli całkiem inne niż dotychczasowe. Czemu chcę zbiornik wysoki i wąski zamiast niskiego i długiego? Z prostej przyczyny, mam zamiar przenieść na podkładki Gongory które niezbyt dobrze radzą sobie w warunkach parapetowych rosnąć w doniczkach/koszykach, a jako że rośliny też mają zwisające pędy gablota musi być wysoka.
Poprzednią część możecie pooglądać tutaj http://www.storczykarze.pl/forum/viewto ... f=10&t=583" onclick="window.open(this.href);return false;
Jakiś czas temu założyłem swoje pierwsze prawdziwe orchidarium, poprzednie były totalnymi niewypałami, ale to z powodu wielu braków w podstawowym wyposażeniu. Na dzień dzisiejszy mam 2 zbiorniki, jeden który służy w celach praktycznych jak i ozdobnych, drugi służy głównie w celach praktycznych.
Po kilku zmianach wyglądają tak
pierwsze
drugie
Cały czas się w nich coś zmienia, głównie dochodzą nowe rośliny na podkładkach m.in takie:
przez wszystkich uwielbiany Scaphosepalum rapax, czyli tak zwany Byk, pojawił się u mnie dzięki uprzejmości Ignacego
Kolejną rośliną którą również dostałem to Bulbophyllum tingabarinum
Paphinia neudeckeri, tą roślinę dostałem od Kasi ( Actus) której pięknie dziękuję była bardzo wysoko na liście moich storczykowych marzeń
Podczas odwiedzin Państwa Garbuzów dostałem m.in Bulbophyllum sikkimense, które pięknie się zaaklimatyzowało u mnie
Bulbophyllum curtisii też pochodzi z ich wspaniałej kolekcji, niestety potrzebowało więcej czasu żeby się zadomowić
Niedawno Pani Ilona Ikwanty wyprzedawała swoją kolekcję na allegro, po długich przemyśleniach skusiłem się na 2 rośliny
Phalaenopsis lobbii
Macroclinium manabinum
Na zdjęciach rośliny wyglądały na mniejsze, tak więc moja radość była podwójna jak zobaczyłem jakie kolosy do mnie przyjechały
A teraz już tylko moje rośliny, mix siewek Phalaenopsis
Planuję założenie większego zbiornika z równoczesną likwidacją pierwszego ( chyba że uda mi się znaleźć dla niego odpowiednie miejsce). Orchidarium miałoby być wymiarów 140x70x40, czyli całkiem inne niż dotychczasowe. Czemu chcę zbiornik wysoki i wąski zamiast niskiego i długiego? Z prostej przyczyny, mam zamiar przenieść na podkładki Gongory które niezbyt dobrze radzą sobie w warunkach parapetowych rosnąć w doniczkach/koszykach, a jako że rośliny też mają zwisające pędy gablota musi być wysoka.
Re: Storczyki - moja druga miłość cz. 3
Tyle nowości ale BYK przebija wszystko
Tomeczek ,zadziwiasz mnie ,wiedzialam tylko o jednym akwarium!!!!!
Super ,ze zamierzasz sie zmobilizowac i czesciej wstawiac fotki
Super ,ze zamierzasz sie zmobilizowac i czesciej wstawiac fotki
Pozdrawiam Kasia
Przepraszam za brak polskich znakow,niestety nie moge temu zaradzic
Wielka milosc Actusowej cz.ICzesc II
Przepraszam za brak polskich znakow,niestety nie moge temu zaradzic
Wielka milosc Actusowej cz.ICzesc II
Jakie orchidarium Piękne .Byki przebijają wszystko .
To ja już na zaś : i gdybyś zapomniał, że masz częściej fotki wstawiać
Ja nie wiedziałam, że masz takie czadowe orchidaria
Fajnie, że to już 3 cześć Najbardziej czekam na kwitnienie siewusi, tak jak Java Sunshine
Byk był na pewno gwiazdą tej prezentacji I wierząc w to co mówi Ignacy to dzięki Bykowi wszystko ci rośnie jak chwasty
Ja nie wiedziałam, że masz takie czadowe orchidaria
Fajnie, że to już 3 cześć Najbardziej czekam na kwitnienie siewusi, tak jak Java Sunshine
Byk był na pewno gwiazdą tej prezentacji I wierząc w to co mówi Ignacy to dzięki Bykowi wszystko ci rośnie jak chwasty
Pozdrawiam, Pati!
Ja też się melduję w kolejnej części opowieści o "dzieciach z próbówki"
Z zapałem śledzę Twój wątek
Z zapałem śledzę Twój wątek
Życie to ból, przyzwyczaj sie do niego..
Agnieszka
Agnieszka
- marwes63
- Mistrz
Tomku niezły telewizorek wstawiłeś nam tutaj na forum, obsadę masz ciekawą więc film przez 60s (stron) będzie trzymał nas w napięciu i jestem pewien że będzie wart wielu ohów i ahów
Gratuluję "3" ale ten wąteczek śmiga !
Gratuluję "3" ale ten wąteczek śmiga !
Orchidarium to jest coś co chyba każdy maniak storczyków chce mieć. A już orchidarium z Bykiem to tak zwany full wypas. Twoje więc to najwyższa półka
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu. K. Przerwa-Tetmajer
Pozdrawiam wszystkich Lucyna
Pozdrawiam wszystkich Lucyna
Tomku piękne są Twoje akwaria nawet gdy storczyki nie kwitną slicznie wyglądają zielone roslinki.
Dla mnie hodowla storczy na podkładkach to wyższa szkoła jazdy gratuluję
Dla mnie hodowla storczy na podkładkach to wyższa szkoła jazdy gratuluję
Pozdrawiam Iwona
- kasja
- Administrator
Z ogromną przyjemnością oglądam zdjęcia i popieram Cię że nie musi być kwiatów żeby było naprawdę ciekawie w wątku.
A Twoje orchidarium zmobilizowało mnie do zrobienia w końcu pierwszego - choć małego - ale własnego. No i dojrzałem do roślin na podkładkach
Rośliny wszystkie piękne i trudno mi którąś wyróżnić, jakbym już bardzo musiał to chyba wszystkie bulba byłyby na czele. I Byku pięknie się tutaj komponuje.
A Twoje orchidarium zmobilizowało mnie do zrobienia w końcu pierwszego - choć małego - ale własnego. No i dojrzałem do roślin na podkładkach
Rośliny wszystkie piękne i trudno mi którąś wyróżnić, jakbym już bardzo musiał to chyba wszystkie bulba byłyby na czele. I Byku pięknie się tutaj komponuje.
Pozdrawiam - Marek