Kasieńko Twój post zmobilizował mnie do cofnięcia się w moim wątku kiedy przedstawiałem podkolana .
Kasiu nie wiem jak to się stało ale czuję się

i wściekły sam na siebie iż popełniłem taka gafę

.
Przyznaje się iż źle opisałem podkolana(zaraz poprawie ,jeśli będzie taka możliwość) bo faktycznie ten którego posiadam jest
Podkolanem białym.
Muszę Ci bardzo podziękowac za to iż Twoje pytanie zmobilizowalo mnie do głębszej analizy tego co napisalem.
Dziękuję

, a wszystkich zaglądających tutaj przepraszam za ten omyłkowy wpis
Ja z tym storczykiem zapoznałem się trochę bliżej i co Ci mogę powiedzieć to na pierwszy rzut oka nie widać różnicy w kwiatkach . Taka główna cecha rozpoznawalną dla podkolana białego jest jego fantastyczny zapach wieczorem i w nocy. Tego zapachu prawdę powiedziawszy nie mogę do niczego przyrównać. Mam go teraz na ławie przy sobie i pachnie niesamowicie szkoda że nie mogę przesłać zapachu.
Jest bardzo silny .
Drugą taką cechą w odróżnianiu jest kolor kwiatów . Podkolan zielonawy ma kwiaty od lekkiego kremu do jasno seledynkowych .
Podam Ci jeszcze kilka cech które odróżnia te storczyki;
Wybrane różnice w budowie kwiatostanu i kwiatu pomiędzy podkolanami: białym a zielonawym.
"Podkolan biały ma kwiatostan luźniejszy. Kwiaty białe, z całobrzegą, dość długą, języczkowatą warżką i równolegle ustawionymi pyłkowinami. Ostroga krótsza niż u podkolana zielonawego, nitkowata, ostra, łukowato wygięta, u nasady biała, ku szczytowi zielona. Kwiaty silnie, przyjemnie pachnące - zwłaszcza wieczorem.
Podkolan zielonawy ma kwiatostan zwykle bardziej gesty niż u poprzedniego gatunku, sprawiający wrażenie szerokiego przez charakterystycznie odstające kwiaty. Kwiaty zielonawe lub żółtawobiałe, z całobrzegą podługowatą warżką (krótszą niż u podkolana białego), łukowato wygiętą. Pyłkowiny oddalone od siebie dołem. Ostroga dłuższa, nieco zgrubiała ku końcowi, zielonawa u nasady, ku szczytowi biała. Kwiaty nie pachną"
Marysiu bardzo dziękuje

, jesteś bardzo miła ale taki się nie czuję

. Autorytetem na tym forum to wlaśnie jesteś Ty